Партнерство

Співпраця навчального закладу з іншими організаціями

         Станом на сьогоднійшній день державне замовлення поточного року на підвищення кваліфікації фахівців АПК виконана на 119 %, при річному завданні 820 осіб за 11 місяців 2017 року підвищили кваліфікацію 977 фахівців АПК.

         В даний час навчаються фахівці місцевого самоврядування по розвитку територіальних громад Рівненщини. В листопаді завершується їх навчання.

        Обсяг державного замовлення на підвищення кваліфікації в 2017 році прогнозується виконати на 127 %.   На кінець року підвищать кваліфікацію по різних цільових програмах понад 1050 фахівців АПК.

        Поряд  з тим, при навчанні є проблема підвищення кваліфікації в розрізі запланованої номенклатури спеціальностей. В результаті постійного реформування сільськогосподарських підприємств та різних відомств області,  відбувається скорочення таких спеціалістів як агрономи,  зоотехніки, інженери, економісти.

       Формуються фермерські господарства, де фермер сам вирішує питання всіх названих спеціальностей.  І тому йому особисто є потреба за рік підвищувати свою кваліфікацію по декількох цільових модулях, програмах та в різний період.

Наприклад, при створенні Держпродспоживслужби  виникла необхідність підвищення кваліфікації  лікарів і фельдшерів ветеринарної медицини. Тому в цьому  році , особливо з виникненням африканської чуми свиней, на підвищення кваліфікації ветлікарів  зверталась особлива увага і пройшла навчання вся служба ветмедицини (357 осіб). Але, як наслідок  реформування управлінь ветмедицини в районах скоротили бухгалтерів, яким заплановано підвищувати кваліфікацію у 2017 році.  Їх замінили – централізована бухгалтерія при головному управлінні Держпродспоживслужби.   Крім того, в нинішніх умовах  складаються такі ситуації в сільськогосподарському виробництві, при  яких  необхідно підвищувати кваліфікацію фахівців по інших цільових програмах аграрного сектору, по яких і не планувалося (впровадження препаратів по захисту рослин, нових експлуатаційних матеріалів, нової техніки, нового в законодавстві і інших).

           Навчання з керівниками та фахівцями АПК, власниками особистих селянських господарств проводилось по наступних цільових програмах та модулях:

–         Інноваційних технологіях виробництва продукції рослинництва і тваринництва;

–         Змінах в законодавстві України для сільськогосподарських виробників;

–         Технологіях вирощування ягідних культур: малини, смородини, лохини, агрусу;

–         Новітніх технологіях вирощування і зберігання овочевої продукції: капусти, моркви, буряків столових, зелених овочів, часнику;

–         Організації маркетингу і логістики плодоовочевої продукції;

–         Особливостей технології осіменіння тварин сучасними методами;

–         Сучасним тенденціям розвитку рослинництва.

           Теоретичні знання по даних програмах і модулях закріплювались на практичних показах посівів, технологій вирощування кукурудзи, соняшника, сої  на  полях  сільськогосподарських  підприємств  та  «Днях поля» (2).

          Особливо значна кількість модулів розкривалась теоретично і практично при підвищенні кваліфікації лікарів і фахівців ветеринарної медицини з питань діагностики та лікування тварин, забезпеченню ветеринарного благополуччя в районах, профілактики африканської чуми свиней та надання лікувально – профілактичної допомоги тваринам.

         В організації навчання по підвищенню кваліфікації наш навчальний заклад співпрацює по  лекторській проблематиці з Національним університетом водного господарства та природокористування,  Інститутом сільського господарства Західного Полісся НААН України,  філією ДУ «Інститут грунтозахисту», Управлінням фітосанітарної безпеки,  обласним державним центром експертизи сортів рослин, ДУ «Обласна фіто санітарна лабораторія» , Департаментом агропромислового розвитку та департаментом економіки і фінансового забезпечення обласної державної адміністрації  та іншими установами та організаціями.

         При викладенні цільових програм на навчання з вищезгаданими установами залучаються доктора (2) та кандидати наук (17), 2 члени академії наук, досвідчені фахівці окремих спеціальностей.  Крім того, окремі категорії фахівців АПК проходять підвищення кваліфікації у вище перерахованих наукових закладах і установах з використанням їхньої удосконаленої матеріальної бази для навчання .

         Для практичного навчання фахівцям організовується відвідування посівів сільськогосподарських культур в передових сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах, агрохолдингах, «Днів поля», де удосконалюється кваліфікація по інтенсивних, прогресивних, ресурсозберігаючих та інноваційних технологіях с/г виробництва.

         Визначено с/г підприємства (7), фермерські господарства (3) та  навіть особисті селянські господарства (3), де наочно фахівці ознайомлюються та можуть дистанційно навчатися тією чи іншою інноваційної технології виробництва продукції тваринництва та рослинництва.

         Із залученням перерахованих вище організацій,  створено і працюють постійнодіючі курси з питань:     

         –  захисту рослин;       

         –  виробництва молока;

         – овочівництва;

         – винорадництва.

           З метою поширення знань та інформації серед сільського населення, в навчальному закладі створено постійнодіючу  безкоштовну консультацію по предметах: 

          – агротехнологія;  

          –  сільськогосподарські машини;   

          – трактори малої потужності для індивідуального користування.

              В єдиному циклі донесення знань та інновації на село навчальний заклад спільно працює з дорадчою службою, яка створена при Інституті сільського господарства Західного Полісся, і разом сприяють формуванню системи сільськогосподарського дорадництва в області.

              З будь яких питань роботи аграрного сектору сільському населенню, власникам особистих селянських господарств надається безкоштовна допомога та консультація з питань прогресивних технологій вирощування продукції рослинництва, тваринництва та захисту їх  від  хвороб та шкідників, застосування нових сортів с/г культур.

Залишити відповідь

Назва *
E-mail *
Сайт